2014. március 13., csütörtök

Malac cam

Régi nagy tervem volt, hogy felszerelek egy kamerát a malacok ketrecébe és napközben lehet majd őket figyelni. Akkor még kezdő malactartó voltam és egyáltalán elképzelésem sem volt arról, hogy milyen programmal, hogyan tudnék élő közvetítést csinálni. Aztán nem is nagyon foglalkoztam vele, el is felejtkeztem róla. Aztán Csongor említette, hogy szeretne élő közvetítést a malacokkal. Ekkor én is elkezdtem gondolkodni, hogy hogyan is lehetne végre megcsinálni a kamerás élő közvetítést. 

Lassan egy hete fut teszt üzemben a nemrég vásárolt webcamera a Ustream weboldal programjával. Sok-sok próbálkozás, állítgatás, kamera fejének elfogatása után végre élő, egyenes adásban lehet nyomon követni, hogy mit is csinál napközben Gizmó, Picúr és Lili. 

A programnak vannak hibái, nem mindig látszik a kamera képe, nála késik a kép, kissé szaggatott, néha befagy. De ez mind annak köszönhető, hogy nem fizettem elő a fizetős verzióra, így néha elsötétedik pár másodpercre a kép, aztán vissza is jön, mintha mi sem történt volna. De a cél, hogy néha be lehessen kukkantani a malacokhoz, hogy mit is csinálnak. Ennek a célnak pedig teljesen megfelel a webcamera és a Ustream weboldal programja.

A kamera kis képe kikerült a blog jobb felső részébe a bejegyzések mellé. Katt. a kék nyilacskára és elkezdődik az élő közvetítés. A kommenteléshez pedig katt. a kép alatt a linkre és behozza a blog egy másik oldalát, ott lehet kommentet írni. A főoldal link megnyomásával vissza lehet jutni a blog bejegyzésekhez. 

A kameráról és arról, hogy mikor lehet a malacokat látni:

Kamera:
Egy egyszerű pár ezer forintos, LED lámpás webcamera. Amivel éjszaka sajnos nem sokat lehet látni, mert éjszakai üzemmód nincs rajta, de rosszabb fényviszonyok mellett is látszik a kamera képe, ha fel van kapcsolva rajta a lámpa. 

Mikor lehet a malacokat látni?
Általában reggel 6 és fél 7 között ébredek, kb. 7 óra tájban kapják meg a reggelit. Ami a fogyókúra miatt most sima Cavia Complete táp. 
Ilyenkor felkapcsolom a ketrec feletti asztali kislámpát és lehet majd őket látni világosban. Kb. 8 óra környékén indulok el otthonról, lekapcsolom a villanyt. Innentől kezdve - mivel nincs otthon senki napközben- az időjárásra van bízva, hogy mikor van világos a szobában, mennyire lehet a malacokat látni a ketrecben. 
Kb. este fél 6-ra érek haza, akkor kiveszem a malacokat a földre sétálni. Kint sétálgatnak este 8- fél 9-ig. Ez idő alatt értelemszerűen nem lehet majd őket látni a kamerán. De fél 9 után a helyükre teszem őket, akkor én még a szobában ténykedek a villany fel lesz kapcsolva, szóval este is lehet majd őket egy kicsit látni. 

Kommentelés:
Ugyanúgy lehet a kamera képe alatt kommentelni, mint a blogban a bejegyzések alatt. Várjuk is ám a kommenteket :D

4 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon jó ötlet! :D
    Így legalább te is tudod figyelni őket, ha nem vagy velük. :)
    Lehet, majd én is kipróbálom, bár nem ismerem még ennek menetét.
    Most éppen Picúrt látom, pihizik a drága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár sok mindent nem csinálnak napközben, de ettől még nagyon is jó őket szemmel tartani.
      Ha érdekelnek a részletek, és írsz egy e-mail címet, akkor megírom, hogy hogyan tudsz élő közvetítést csinálni te is.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Pár napot még kérek és megírom neked, hogyan lehet élő közvetítésed. :D

      Törlés