2013. február 21., csütörtök

Jó Tudni --> Finom széna, friss ivóvíz

A malacoknak a széna olyan, mint az embernek a kenyér. Akkor teszünk a legjobbat a malacunknak, ha a ketrec oldalára helyezzünk egy széna rácsot és abba tesszük a szénát. Így nem koszolódik el a ketrec aljában, nem lesz vizeletes és nem betegíti meg őket.

2013. február 11., hétfő

Jó Tudni --> Veszélyek a szobában:

Malacaink kíváncsiak, szívesen fedeznek fel újabb helyeket. De ez veszélyes is lehet számukra a szobában vagy a kerthelyiségben.

2013. február 9., szombat

Amikor a malacok segítenek

Pár napja nagyon magam alatt vagyok. Az életem nem egészen úgy alakul ahogy én szeretném és elég nagy akadályokba ütközöm. De ezen is túl leszek, mint minden máson, csak idő kell hozzá. 

Megkapták a vacsorát a malackák, én pedig elmentem fürdeni. Mire visszaértem a szobába, anya már a karjaiban tartotta Gizmót. Szereti őket és ha ideje engedi jön és kéri, hogy vegyem ki neki a malacokat, hadd simogassa kicsit őket. De még sosem vette ki egyedül egyik malacot sem a kifutóból. Hirtelen nem tudtam, hogy most akkor mi van. Felkészültem a legrosszabbra.  De láttam, hogy Gizmó mozog és lélegzik, gondoltam, akkor nincs nagy baj. Anya csak annyit mondott, hogy nekem vette ki Gizmót, hogy simogassam egy kicsit, hátha jobb kedvem lesz. Imádom a malackáimat, de nem voltam abban a lelki állapotban, hogy malacot simogassak. Anya viszont csak jót akart, én pedig nem szerettem volna elszomorítani azzal, hogy nem veszem át Gizmót és nem simogatom. 

Leültem hát az ágyra, kicsit hátradőltem és simogatni kezdtem Gizmót. Sehogy sem akart nyugton maradni, forgolódott össze- vissza. Aztán feljebb sétált a mellkasomon, oda dugta a fejét a nyakamhoz, kinyújtózott és ott feküdt mozdulatlanul. Én pedig csak simogattam és potyogtak a könnyeim. Érezte és tisztában volt azzal, hogy valóban szükségem van most a közelségére. Kb. negyed óráig így feküdtünk, közben kicsit megnyugodtam és végül visszatettem a helyére.

Meghálálják ezek a kis rosszcsontok a sok gondoskodást és figyelmet. Most nekem volt kicsit szükségem egy állat segítségére.
Szentimentális vagyok ugye? De nekem most tényleg segített, hogy ott volt nekem Gizmó, akit simogathattam és odabújt hozzám. 

2013. február 6., szerda

Jó Tudni --> Élősködők: Atka

Készültem már bejegyzést írni erről a témáról, Gizmó betegsége kapcsán. Addig azonban várni akartam a megírással, amíg meg nem gyógyult Gizmó. Ennek pedig most eljött az ideje. 

2013. február 5., kedd

Jó Tudni --> Nálatok laknak-e állatok?

A tengerimalac szelíd kutyákkal, hullámos papagájokkal és más kalitkában tartott madarakkal baj nélkül társíthatóak. Nem ajánlott együtt tartani viszont macskával és patkánnyal.